Soarele blând, adierea răcoroasă a apei și solul nisipos, bogat în minerale, creează de milenii vinuri cu arome intense și mineralitate bogată. La Crama Hamangia vinuri deosebite pot fi savurate și povestite în compania platourilor reci cu preparate tradiționale. Denumirea Cramei Hamangia este dată după vechea denumire a localității Baia. Toată povestea viei și vinului…
Dobrin Tănase din comuna Jurilovca este unul dintre ultimii meșteri stufari din zonă. O incursiune în atelierul său dezvăluie secretele unei meserii aproape uitate. Stuful, un bun izolator termic și cu un aspect tradițional, este specific locuințelor din această zonă. Atelierul de stuf poate fi vizitat oricând, dar cu un telefon înainte! Dobrin Tănase: tel…
În satul Vișina, comuna Jurilovca, Paraschiva Constantin și-a transformat casa într-un muzeu de artă populară, în care a strâns, pe lângă ii și scoarțe, fiare de călcat din secolul XIX, mașini de cusut de la 1800 și unelte de lemn confecționate manual. „Am înființat muzeul de artă tradiţională în anul 2006, în casa personală, localitatea…
În satul Vișina, comuna Jurilovca, Bianca Folescu a construit o gospodărie tradițională, cu casă, acareturi, un mic muzeu și o curte generoasă. Aici sunt organizate, pentru copii și numai, diferite ateliere de pictura, broderie, manufacturi. Bianca e neobosită când vine vorba despre promovarea culturii și a tradițiilor locale. A înființat grupul de dansuri bulgărești Sfitilinași…
Fotografii Daniela și Marian Sterea au construit în Jurilovca nu doar o gospodărie tradițională, folosind materiale naturale, ci au creat și un spațiu de aducere-aminte a poveștilor satului, cu oamenii și meșteșugurile sale. Curtea lor generoasă nu doar că găzduiește nenumărate animale simpatice – vedetele fiind două alpacale – dar devine deseori un loc…
În câte feluri de poate prepara un pește? În uimitor de multe, iar asta o știu cel mai bine gospodinele din Jurilovca. Dar nu doar gospodinele gătesc în Jurilovca, ci și pescarii! De la renumitul borș de pește la rafinatul storceag – care se prepară doar din sturion – Jurilovca oferă și o călătorie culinară…
O localitate mică, dar cu o istorie mare! Poți să afli istoria locului, de la vremea cetății Orgame – cea mai veche cetate greacă de pe teritoriul actualei Românii – până la anii imperiului Otoman sau vremea venirii rușilor lipoveni. Cum se pescuia pe vremuri, dar și cum a ajuns Regele Carol i să finanțeze…
Tradiția și portul rușilor lipoveni sunt duse mai departe și prin intermediul muzicii. În Jurilovca există mai multe grupuri vocale, care pot fi ascultate și văzute adesea în cadrul serilor tradiționale organizate la pensiunile din zonă. Costumele tradiționale, muzica, dansurile, dar și poveștile spune de componentele corurilor, fac adesea deliciul serilor de vară…
În Jurilovca, dar și în împrejurimi, sunt numeroase locuri numai bune pentru aceia care vor să-și încerce norocul la pescuit, dar și să petreacă timp de calitate în mijlocul naturii. Pescuit organizat se practică în amenajarea piscicolă Lunca Lacurile Lunca 1 si Lunca 2 totalizeaza impreuna peste 650 de hectare de luciu de apa si…
Delta Dunării este locul unde viețuiesc peste 330 de specii de păsări, dintre care aproximativ 130 sunt păsări migratoare. Printre cele mai cunoscute păsări din Deltă se numără: egrete, lebede, rațe, gâște, dar și specii mai rare precum gâsca cu gât roșu sau cormoranul mic. Bineînțeles că nu uităm nici despre pelicanii, păsările emblematice…