Un sat de vacanță situat pe o fâșie îngustă de pământ între lacul Golovița și Marea Neagră, accesibil cu ambarcațiuni din portul Jurilovca. Gura Portiței este renumită pentru plajele sale sălbatice și peisajele pitorești.

La Gura Portiței se poate ajunge traversând lacul Golovița, cu îmbarcare din portul din Jurilovca (portul vechi). Călătoria pe apă durează între 25 și 35 de minute, în funcție de starea vremii.

 

Denumirea Gura Portiței desemna comunicarea existentă inițial între limanul Golovița și Marea Neagră, închisă în anii 1970, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis.

Descoperit in anul 1736, acest colt de paradis authton a fost initial un sat pescaresc, urmand ca din anul 1998 sa inceapa lucrarile de amenajare, pentru a crea aici locul ideal pentru sejurul perfect.

La Gura Portiței este atestat un zăvod de carmace, pentru că pescuitul s-a practicat la Gura Portiței pe mare, pentru sturion, cu carmacele. Sezonul începea după Boboteaza pe vechi, iar pescarii traversau lacul cu săniile trase de cai, sănii zdravene, cu unelte de pescuit și, practic, începea pregătirea sezonului de pescuit la sturion.

Campingul Gura Portiței a fost construit pe la sfârșitul anilor ’70. La început, avea un fel de restaurant, cu formă rotundă și acoperișul din stuf.

 

În jurul restaurantului erau vreo 30 de căsuțe construite deasupra apei, pentru că, între mare și canal, grindul era inundabil, așa cum, de altfel, se întâmplă și acum pe anumite porțiuni. Este zona aceea tampon între mare și lac, care se umple cu apă primăvara sau când sunt ploi.

În afară de căsuțele acestea, care erau de 2-3 locuri construite deasupra apei, pe care se putea  campa și cu cortul. În perioadele aglomerate, erau amplasate acolo cam 50 până la 100 de corturi. Grupurile sanitare și dușurile erau tot deasupra apei.

Tradiția vacanțelor petrecute vara la Gura Portiței, datează din anii ’80.

Prin 2002 a început construcția actualei stațiuni turistice, parțial pe amplasamentul fostei pescării. Clădirile existente au fost amenajate pentru noile funcțiuni și a fost amenajată și insula.

Pe insulă au fost construite bungalow-uri, pentru cei care vor să fie mai aproape de atmosfera de deltă. Ceilalți, pot opta pentru spațiile de cazare dinspre plajă (inclusiv căsuțe situate chiar pe nisip), pentru a fi mai aproape de mare.